skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Vastagbéltükrözés vizsgálat előkészítése, a beteg tennivalói

A vizsgálat egyik alapfeltétele a vastagbél teljes kitisztítása. Erre több lehetőség van, mindegyik lényege az alapos hashajtás.

  • A vizsgálatra a beteg megfelelően előkészülve, üres béltraktussal érkezik. Az előkészítést ma már többnyire speciális béltisztító oldattal végezzük, emellett nincs szükség beöntésre, néhány speciális esettől eltekintve (előzetesen vastagbélen végzett bizonyos típusú műtétek esetén).
  • A vizsgálat 1-2 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend, bőséges folyadék fogyasztása) és egy napos gyógyszeres előkészítést (hashajtást) is igényel.
  • A vizsgálat előtt egy nappal már csak folyadék (buborékmentes víz, tea) fogyasztható.
  • A vizsgálat előtt a beteg legalább 6 órán át éhgyomorra marad.
  • A vizsgálat általában nem fájdalom mentes ezért a vizsgálatot felszínes altatásban célszerű elvégezni. Ehhez az alkarba egy műanyag vénás kanült, tűt helyezünk be, ezen keresztül a páciens altató, bódító és fájdalomcsillapító injekciókat kap. A vizsgálathoz EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek (vérvétel) lehetnek szükségesek. A vizsgálatot bódításban, vagy szükség esetén teljes altatásban is lehet végezni, mely után a beteg saját lábán távozhat, csak gépkocsit nem szabad aznap vezetnie.
  • A vizsgálat előtt fontos a vizsgálatról szóló tájékoztató elolvasása, kitöltése és a beleegyező nyilatkozat aláírása.

A vizsgálathoz szükséges a vastagbél alapos kitisztítása. Ez történhet keserűsóval, vagy más hashajtókkal.
 

Back To Top