skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő Rendelésünk május 10-től zavartalanul működik!

Tanácsok epebetegek diétájához

A diéta zsírszegény, rostszegény, fűszerszegény legyen.

Rendszeres, gyakori és kis étkezéseket kell alkalmazni. A beteg lehetőleg lassan, nyugodtan táplálkozzon. Az étel konyhatechnikailag úgy legyen elkészítve, hogy ne gyakoroljon az emésztőrendszerre durva ingert.

Zsírszegénység
Olajjal a főzés előnyösebb, de az ételek olajozása is a lehető legkisebb mértékű legyen. Kerülni kell a bő zsiradékban kisütött ételeket: lángos, fánk, rántott húsok, bundázott zöldségfélék, sült burgonya.
Nem javasolt a zsíros tejtermékek – tejszín, tejföl, zsíros túró, zsíros sajtok ¬fogyasztása. A sertéshúsok közül csak a sovány részek ajánlottak: karaj, comb. A nem hizlalt szárnyasok – csirke, kacsa, liba – fogyaszthatók.
Ajánlott ételkészítési étjárások: grillezés, párolás, roston sütés, főzés.

Rostszegénység
Rostot elsősorban a gyümölcsök és a zöldségfélék tartalmaznak. Itt azonban különbséget kell tenni durva rost és diétás rost között. A diétákban a durva rost kerülendő. Ezért nem ajánlott a kelkáposzta, édeskáposzta, savanyú káposzta, szárazbab, lencse és a feles borsó. A gyümölcsök közül a szőlő, a birsalma, a sárgabarack és az apró-magvasok: málna, eper, szeder, egres, ribizke nem ajánlott. A többi zöldség és gyümölcs akár nyersen, akár főzve fogyasztható. Szem előtt kell azonban tartani az egyéni érzékenységet. Gyakran okoz panaszt például a nyers uborka, a karfiol, a sárgadinnye és a banán fogyasztása.

Fűszerszegénység
Nincs szükség az ízetlen, fűszertelen ételek fogyasztására. Szabadon alkalmazhatók a levélfűszerek: petrezselyem, kapor, zeller, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, oregano akár zöld, akár szárított formában. Használható ételízesítő, kevés fokhagyma, ízesítésre vöröshagyma is. Ezeket azonban lehetőleg az epebeteg ne egye meg, csak ízesítsen vele. Nem ajánlott az erős csípős fűszerek – bors, torma, mustár, csípős paprika – alkalmazása.

A diéta tehát nem csak burgonyából és rizsből áll, bár ezek fogyasztása főleg műtét vagy epeköves roham után ajánlott.

Pár szó az édességekről: a vajas krémes torták, zsíros tésztából készült sütemények és a friss, meleg kelt tésztán kívül nincs megszorítás. Fogyaszthatók a piskóták, linzerfélék, kevert tészták, pudingok.
A tejet, tejes ételeket a betegek nagy része jól tűri, ezért nincs szükség korlátozásra. A tojás a legtöbb betegnek panaszokat okoz, főleg a zsíros szalonnák, rántotta. Ezért elsősorban ételkészítéshez ajánlott.

A diétában alkalmazható étrend:

Reggeli: 
tea, tejeskávé, zsemle, kifli, Graham-kenyér, barna kenyér, pirítós, sovány felvágottak, zsírszegény margarin, sovány sajtok, sovány túró, méz, lekvár.

Ebéd: 
zöldséges levesek daragaluskával, májgaluskával, kevés tésztával. Krémlevesek, nyáklevesek. Párolt, főtt, grillezett sovány húsok. Vagdalt szelet, húsgombóc. fúrógombóc, stíriai metélt, zsírszegény süteményfélék. Zöldségfélék közül: sárgarépa, zeller, fejes saláta, zöldbab, patisszon, cukkíni, sütőtök, főzőtök, paraj, sóska, kelvirág, kelbimbó, brokkoli, burgonya, rizs önálló ételként és ételkészítéshez is.

Tízórai: 
gyümölcsök, tejes gyümölcsturmixok, gyümölcslevek, pudingok, zsírszegény, só sajtos kekszek

Uzsonna: 
a tízórainál említett étekféleségek

Vacsora: 
az ebédnél és reggelinél említett ételféleségek.


Mintaétlap

1. nap 
R: citromos tea, párizsi, paradicsom, kifli
E: zöldségleves, vagdalt szelet, tökfőzelék
V: körözött, barna kenyér, gyümölcslé

2. nap 
R: citromos tea, Rama margarin, trappista sajt, zsemle
E: csontleves, sült csirke, párolt rizs 1/2 adag, párolt sárgarépa 1/2 adag
V: rakott burgonya, csemege uborka

3. nap 
R: tejeskávé, margarin, jam, Graham-kenyér
E: reszelt-tészta leves, sült hús, salátafőzelék
V: gépsonka, hónapos retek, barna kenyér, paradicsom ivóié

4. nap 
R: citromos tea, Zala felvágott, barna kenyér
E: húsleves, főtt hús, sóskamártás, burgonya
V: töltött cukkíni kapormártással

5. nap 
R: tejeskávé, margarin, kockasajt, zöldpaprika, zsemle
E: rántott leves, töltött csirkecomb, burgonyapüré, befőtt
V: virsli, gyümölcslé

6. nap 
R: citromos tea, kefires túró, barna kenyér
E: daragaluska-leves, natúrszelet, zöldbabfőzelék
V: rizses hús, fejes saláta

7. nap 
R: citromos tea, húskenyér, pritamin, barna kenyér
E: csirkeragu-leves, túrógombóc
V: kenőmájas, paradicsom, barna kenyér
 

Back To Top