skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Gyomortükrözés vizsgálat előkészítése, a beteg tennivalói

A vizsgálat kissé kellemetlen, de nem fájdalmas. Ha tudjuk, hogy mire számíthatunk, biztosan jól viseljük a megpróbáltatást.

Nagyon fontos, hogy a vizsgálatkor ne legyen felső légúti meghűléses betegségünk (nátha, influenza, torokgyulladás), mert ilyen esetben – vagy a gasztroszkóp garaton való átvezetése, vagy a vizsgálat alatt – az akadálytalan orrlégzés hiánya miatt a vizsgálat sokkal kellemetlenebb lesz, vagy fulladásérzés miatt el sem végezhető. Ilyen esetben halasszuk el a vizsgálatot, értesítsük a vizsgálatot végző laboratóriumot, és kérjünk új időpontot.

A vizsgálatra való felkészülés

  • A vizsgálat előkészítése egyszerű. Gyomortükrözésre éhgyomorra kell jelentkezni. Előző nap nyugodtan vacsorázhat. A vizsgálat előtti napon ne dohányozzon.
  • A vizsgálatokat általában a késő délutáni órákban végezzük. Megreggelizhet, még egy könnyű ebéd (üres leves fogyasztása) is megengedett. A vizsgálatot megelőző 8 órában darabos ételt már nem ajánlott fogyasztani. A vizsgálatot megelőző 5-6 órán belül már folyadékot sem szabad inni.
  • Ne fogyasszon a vizsgálat előtt rágógumit, mivel ez is fokozott gyomornedv-termelődést válthat ki, mely zavarhatja a vizsgálat gyors és sikeres elvégzését.
  • Amennyiben a vizsgálat előtti 6 órás időtartam alatt nagyon szomjazna, a száj kiöblítésével a szomjúságérzést jelentősen csökkentheti.
  • A vizsgálat előtt fontos a vizsgálatról szóló tájékoztató elolvasása, kitöltése és a beleegyező nyilatkozat aláírása.

A vizsgálat előtt általában a felsőruházatot (pulóver, zakó stb.) le kell venni és amennyiben öv, szoros szoknya vagy nadrág van a betegen, ezt célszerű kigombolni vagy meglazítani. Erre azért van szükség, mert a levegő befújásakor a has kissé felpuffad, a szoros ruhadarab által okozott feszülés kellemetlen, fájdalmas lehet.

 

A BETEG TENNIVALÓI GYOMORTÜKRÖZÉS ELŐTT

Tisztelt betegünk! 

A vizsgálat előtti napon telefonon fogjuk keresni a korábban, az előjegyzés során Ön által megadott telefonszámon. Kérjük, fogadja hívásunkat!

A vizsgálatra kísérővel érkezzen!

Kérjük , hozzon magával 1 hónapnál nem régebbi labor leletet, melyen véralvadási értékek (INR, Prothrombin) is szerepelnek.

Ajánlott kényelmes ruhát viselni.

Amennyiben rendszeresen vagy alkalomszerűen altatót, nyugtatót szed, azt a vizsgálat napján is be kell vennie. A gyógyszert a vizsgálat előtt 2 órával korábban 1 korty vízzel vegye be!

Rendszeresen szedett gyógyszerek alkalmazása

FONTOS! A vizsgálat napján reggel vegye be rendszeresen szedett gyógyszereit. Kivéve a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket, inzulint, vérhígítókat! Ezek adagolását orvosával előtte egyeztesse!

FONTOS! A vizsgálatot megelőző napokban és a vizsgálat napján ne hagyja abba szív – és vérnyomáscsökkentő gyógyszereinek szedését.

FONTOS! Amennyiben cukorbeteg, kérjük jelezze vizsgáló orvosának. A cukorbetegségben alkalmazott gyógyszereket, inzulin dózisát a vizsgálat előtti napon és a vizsgálat napján módosítani kell.

FONTOS! Amennyiben rendszeresen vagy alkalomszerűen altatót vagy nyugtatót használ, azt a vizsgálat napján is be kell vennie. A gyógyszert a vizsgálat előtt 2 órával korábban 1 korty vízzel vegye be!

Vérhígítók alkalmazása tükrözés előtt

Amennyiben vérhígító hatású gyógyszereket szed, kérjük tájékoztassa vizsgáló orvosát, a vérhígítók szedését a vizsgálat előtt bizonyos idővel abba kell hagynia!

FONTOS! Mielőtt a vérhígító gyógyszer szedését abbahagyná, kezelő orvosával konzultájon!!!

 

Bizonyos esetekben más típusú vérhígító (általában kis molekulasúlyú heparin / LMWH) kezelés bevezetése szükséges! Erről kezelőorvosával konzultáljon!

 

Az alábbi típusú vérhígító gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt 10 nappal korábban függessze fel:

Szalicilsav tartalmú készítmények>>>Acizal EP 75, ASA protect, Asactal 100, Aspirin, Aspirin protect, Astrix, Aspirin +C, Kardegic, Kalmopirin, Aspirin Complex

Az alábbi típusú vérhígító gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt 14 nappal (2héttel) korábban függessze fel:

Klopidogrel hatóanyagú gyógyszerek>>>Clopidogrel, Clopidep, Kardogrel, Kerberan, Plagrel, Plavix, Zyllt, Thrombex, Egithromb, Athrombin

 

Az alábbi típusú vérhígító gyógyszerek szedését a vizsgálat előtt szintén szükséges abbahagyni:

Kumarin típusú vérhígítók:

Syncumar (5 nap)

Marfarin (7 nap)

Warfarin (10 nap)

Egyéb véralvadásgátló készítmények:

Xarelto (2 nap)

Pradaxa (2 nap)

Eliquis (2 nap)

Lixiana (2nap)

 

Gyomortükrözés előkészítése

Amennyiben vizsgálat délutáni órákban van:

a vizsgálat napján 8 óráig reggelizhet, ezt követően kizárólag vizet ihat, a beavatkozás előtt 5 órával vizet sem ihat).

Gyógyszereit reggel 8 órakor vegye be! (kivéve vérhígítók, cukorbetegségben alkalmazott gyógyszerek, inzulin; ezek adagolását orvosával előzetesen egyeztesse!)

A vizsgálat előtt 2 órával korábban egy korty vízzel vegyen be egy tabletta 0,25 mg –os Frontin-t!

Amennyiben vizsgálat délelőtti órákban van:

a beteg éhgyomorra érkezik.

Reggeli gyógyszereit reggel 6 órakor 1 korty vízzel vegye be! (kivéve vérhígítók, cukorbetegségben alkalmazott gyógyszerek, inzulin; ezek adagolását orvosával előzetesen egyeztesse!)

A vizsgálat előtt 2 órával korábban egy korty vízzel vegyen be egy tabletta 0,25 mg –os Frontin-t!

 

Ameddig ihat, fogyasszon annyi vizet, amennyit csak tud!

 

A vizsgálat előtt 5 órával már nem ihat!!!

Back To Top