skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Gyomortükrözés vizsgálat előkészítése, a beteg tennivalói

A vizsgálat kissé kellemetlen, de nem fájdalmas. Ha tudjuk, hogy mire számíthatunk, biztosan jól viseljük a megpróbáltatást.

Nagyon fontos, hogy a vizsgálatkor ne legyen felső légúti meghűléses betegségünk (nátha, influenza, torokgyulladás), mert ilyen esetben – vagy a gasztroszkóp garaton való átvezetése, vagy a vizsgálat alatt – az akadálytalan orrlégzés hiánya miatt a vizsgálat sokkal kellemetlenebb lesz, vagy fulladásérzés miatt el sem végezhető. Ilyen esetben halasszuk el a vizsgálatot, értesítsük a vizsgálatot végző laboratóriumot, és kérjünk új időpontot.

A vizsgálatra való felkészülés

  • A vizsgálat előkészítése egyszerű. Gyomortükrözésre éhgyomorra kell jelentkezni. Előző nap nyugodtan vacsorázhat. A vizsgálat előtti napon ne dohányozzon.
  • A vizsgálatokat általában a késő délutáni órákban végezzük. Megreggelizhet, még egy könnyű ebéd (üres leves fogyasztása) is megengedett. A vizsgálatot megelőző 8 órában darabos ételt már nem ajánlott fogyasztani. A vizsgálatot megelőző 5-6 órán belül már folyadékot sem szabad inni.
  • Ne fogyasszon a vizsgálat előtt rágógumit, mivel ez is fokozott gyomornedv-termelődést válthat ki, mely zavarhatja a vizsgálat gyors és sikeres elvégzését.
  • Amennyiben a vizsgálat előtti 6 órás időtartam alatt nagyon szomjazna, a száj kiöblítésével a szomjúságérzést jelentősen csökkentheti.
  • A vizsgálat előtt fontos a vizsgálatról szóló tájékoztató elolvasása, kitöltése és a beleegyező nyilatkozat aláírása.

A vizsgálat előtt általában a felsőruházatot (pulóver, zakó stb.) le kell venni és amennyiben öv, szoros szoknya vagy nadrág van a betegen, ezt célszerű kigombolni vagy meglazítani. Erre azért van szükség, mert a levegő befújásakor a has kissé felpuffad, a szoros ruhadarab által okozott feszülés kellemetlen, fájdalmas lehet.

 

Back To Top