skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) jelenleg a vastagbél vizsgálatának alapja, arany standardja, mással nem helyettesíthető vizsgálat. A végbél, teljes vastagbélrendszer és esetenként a vékonybél utolsó szakaszának áttekintésére használjuk. Az eljárás során a megfelelően előkészített vastagbelet a végbél felől egy hajlékony optikai eszközzel, endoszkóppal, (kolonoszkóppal) tekintjük át szem ellenőrzése mellett. Ezzel az eljárással nyert információt mással nem lehet pótolni. Szövettani mintavételre, polip eltávolítására egyéb úton nincs lehetőség. Minden ellenkező hírrel ellentétben – a betegek visszajelzése is számtalanszor megerősítette – nem kell félni a kolonoszkópiától! A mai korszerű módszerekkel, fájdalomcsillapítás, bódítás alkalmazásával minimálisra csökkenthető kellemetlenséggel jár.

Az eljárás kellemetlen, intim jellege miatt rendelőnkben nyugodt, csendes körülményeket teremtünk a vizsgálathoz. Arra is van lehetőség, hogy a vastagbéltükrözés vizsgálatot altatásban végezzük.

A vastagbéltükrözés elvégzésének egyik leggyakoribb indoka a lappangva fejlődő, alattomos vastagbéldaganat lehetőségének kizárása, vagy annak korai felfedezése. A rosszindulatú vastagbélrákok 90 százaléka olyan jóindulatú bélpolipokból alakul ki, melyek a vizsgálat során felismerhetőek. A polipok zöme a vizsgáló eszköz segítségével eltávolítható, így a daganat kialakulása megelőzhető. A polip eltávolítása fájdalommal nem jár. Így az eredendően diagnosztikai céllal kifejlesztett eszköz (kolonoszkóp) ma már a gyógyítást és rákmegelőzést is szolgálja.

A tükrözés során találkozhatunk olyan méretű vagy elhelyezkedésű polipokkal, melyek kolonoszkóppal nem távolíthatók el. Ekkor a látott elváltozásból szövettani mintavétel (biopsia) történik, melynek eredménye segít a szükséges sebészeti műtét megtervezésében. A rosszindulatúvá elfajult béldaganatoknak szabad szemmel is jól látható jelei vannak. Amennyiben ilyenre derül fény a tükrözés során, ugyancsak szövettani mintát veszünk a daganatból. További kivizsgálást követően ez esetben sebészi megoldásra van szükség, mely történhet a végbélen keresztül, laparoszkópos (hastükrözéses) vagy nyitott hasi műtéttel.

Back To Top