skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Gyulladásos bélbetegségek: Colitis ulcerosa, Crohn betegség

A gyulladásos bélbetegségek (máskép­pen IBD (Inflammatory Bowel Disease angol kifejezésből ered) csoportjába két betegség tartozik: Colitis ulcerosa fekélyes vastagbélgyulladás (ejtsd: kolitisz ulceróza)                                  

Crohn-betegség (ejtsd: krón)                                             

 A két betegség sokban hasonlít, de szá­mos szempontból eltér egymástól. Mindkét betegség általában fiatal­korban kezdődik, leggyakrabban 20-40 éves kor között.Hazánkban 20-25 ezerre tehető a gyul­ladásos bélbetegségben szenvedők száma.Az újonnan felismert betegek száma azonban évről évre emelkedik, s feltűnő módon szaporodnak a gyermekkori és az idősebb kori megbetegedések.

A betegség okai

Pontos oka a mai napig ismeretlen, bár egyik betegség sem örökletes, valamifaj­ta alapvető, genetikailag meghatározott fogékonyság fennáll.A veleszületett vagy az élet során szerzett hajlamhoz feltehetően egyéb kiváltó tényezők, például jelentéktelennek tűnő bélfertőzés, más betegség, valamilyen (pl. fogászati) okból beszedett gyógyszer, elsősorban antibiotikum, lelki vagy testi túlterhelés is társul, ami felszínre hozza a lappangó hajlamot. Az immunrendszer fokozott működése a gyulladás fenn­tartásában is szerepet játszik.

Kivizsgálása

A gyulladásos bélbetegségek felisme­réséhez, a beteg állapotának rendszeres ellenőrzéséhez, az esetleges szövődmé­nyek kimutatásához az alábbi vizsgáló­módszerek állnak az orvos rendelkezé­sére.Végbélvizsgálat: a végbél környékén tapintható elváltozások kiszűrésére.Hagyományos hasi ultrahangvizsgálat: a vastagbél elhelyezkedéséről, a bélfal vastagságáról ad információt.Háromdimenziós ultrahangvizsgálat: a bélnyálkahártya vizsgálatára is alkal­mas.Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés): a legmegbízhatóbb, a szem ellenőrzése mellett végzett módszer a vastagbél teljes egészének átvizsgálására.Irrigoszkópia: a vastagbél kontraszt­anyagos röntgenvizsgálata.Szigmoidoszkópia: a végbél és a ­felette található szigmabél alsó részének tükrözéses vizsgálata.Komputertomográfia (CT): a legmo­dernebb vizsgálómódszerek egyike, a belső szervek apró részleteit is láthatóvá ­teszi. 

A betegség kezelése

A gyulladásos bélbetegségek gyógy­szeres kezelésekor megkülönböztetünk ún. alapkezelést és ezeket kiegészítő terápiát. Gyulladásgátlók. Szalicilsav (5-ASA) származékok – tabletta, beöntés, kúp, hab formájában, a hosszú távú fenntartó keze­lésben fontosak. Kortikoszteroidok – injek­ció, tabletta, kúp formájában nagyhatású gyulladásgátlók, de tartós kezelésre nem alkalmasak. Lokális szteroidok – tabletta, beöntés, hab formájában, kevesebb mel­lékhatásuk miatt előnyös adásuk, enyhébb esetekben jó hatásúak.Az immunrendszerre ható gyógyszerek. A gyulladást fenntartó immunológiai fo­lyamatokat gátolják, így megakadályoz­zák a betegség rosszabbodását.Biológiai szerek. Jelenleg csak kijelölt központokban (kórházakban) adhatók, ahol kellő szakértelemmel mérlegelik az igen költséges kezelés indokoltságát. Súlyos esetben, sipolyok kezelésére alkalmazzák.Antibiotikumok. Általában Crohn­-betegségben, ritkábban colitis ulcero­sában alkalmazzák.Crohn-betegségben a bélbaktériumok kiváltó szerepe egyértelmű, ezért gyakran kerül sor antibiotikum adására. Ezeket a gyógyszereket több hónapig kell szedni, rendszeres ellenőrzés mellett. Colitis ulcerosában súlyos, szövőd­ményes esetekben indokolt az antibio­tikumok tartós szedése. Kiegészítő kezelési eljárásokFelszívódási zavarok ellensúlyozására, súlyos hasmenéses vagy jelentős vér­vesztés esetén alkalmazzák. Tápszerek. Többféle ízesítésben kap­ható, komplex vitamin, nyomelem és ásványi anyag összetételű tisztított tápa­nyagok por vagy folyadék formájában.Vaskészítmények. Felszívódási zavar, csökkent étvágy, vagy vérzés miatt jöhet létre vashiányos állapot. Fontos a fehér húsok fogyasztása, melyet a bélbetegek is fogyaszthatnak. Vénás injekciók adá­sa csak orvosi kivizsgálás után indokolt.Kalcium. Felszívódási zavarok esetén tápanyaghiány is felléphet, mely csont­ritkuláshoz (oszteoporózishoz) vezethet.B12-vitamin. Crohn-betegségben gya­koribb, 1-2 havonta injekcióval pótolják.Probiotikumok. Normál bélflórát tar­talmazó, jótékony hatású készítmény, melynek rendszeres szedése ajánlott.

Colitis ulcerosa

A fekélyes vastagbélgyulladás (latinul colitis ulcerosa, ejtsd: kólitisz ulceróza) a vastagbél ismeretlen eredetű, kró­nikus, gyulladásos betegsége, amelyben a tápcsatorna szakaszai közül kizárólag a vastagbél betegszik meg. A gyulladás a végbél felől indul, a vastagbél falát részben vagy egészben betegíti meg. 

Tünetek

Véres hasmenés. Vérzés minden eset­ben jellemzi a betegséget, a hasmenés mértéke, milyensége (véres széklet!) függ a gyulladás kiterjedtségétől.Fájdalom. Sürgető székelési ingerrel járó, görcsös fájdalom.Súlyos általános állapot. Láz, vérsze­génység, fehérjehiány alakulhat ki a gyul­ladás és felszívódási zavar következtében. 

Szövődmények

BÉLSZÖVŐDMÉNYEK

Vérzés: az érintett bélszakaszon a gyulladás következtében elvékonyodik a bélfal, mely az erek sérüléséhez és vérzéshez vezethet. Súlyos esetben mű­tétet és transzfúziós kezelést kell alkal­mazni.Toxikus megakolon: a gyulladás kö­vetkeztében károsodhat a bélfal izomzata és az ott futó idegek, melynek követ­keztében kórosan kitágul a bél, tónusát veszti és ezért megnő a perforáció (kilyukadás) veszélye.Hegesedés, szűkület: a krónikus gyul­ladás miatt beszűkülhet az érintett bél­szakasz, mely elzáródáshoz vezethet. A bélműködészavar következménye a hasmenés és a székrekedés váltakozó fellépése.Rákos elfajulás: a kockázat fokozott ha a betegség fiatal korban kezdődött, a gyulladás nagy kiterjedésű és ha legalább 10 év óta fennáll. Rendszeres rákszűrés (1-2 évente béltükrözés és szövettani vizsgálat) javasolt! 

ÁLTALÁNOS KÖZÉRZETTEL KAPCSOLATOS SZÖVŐDMÉNYEK

Láz, súlyvesztés, gyengeség, vér- és vashiány, csontritkulás stb.

Kiküszö­bölésére kiegészítő terápia indokolt.

A colitis ulcerosa kezeléseKét alapvetően: fontos tudnivaló van a colitis ulcerosa gyógyszeres kezelésé­ben: nem hoz végleges gyógyulást, célja a tünetmentesség elérése, fenntartása és a szövődmények megelőzése,a fenti célok eléréséhez fenntartó kezelés szükséges, ami azt jelenti, hogy bizonyos gyógyszereket akkor is szedni kell, amikor nincs panasz.A sebészi kezelésre rendszerint akkor kerül sor, ha a gyógyszeres terápia nem kellően hatékony. A műtét minden eset­ben az egész vastagbél eltávolítását jelenti. Ha a vastagbél bármilyen kicsiny szakaszát megőriznék, az élethosszig tartó kezelést, ellenőrzést, rákszűrést igényelne.

Étrendi tanácsok

A betegség aktív szakában (véres has­menés) kerülendő a tej, a nyers zöld­ségek és gyümölcsök, erős fűszerek, tea, sok kávé, tömény alkohol vagy bor fogyasztása. Amikor a betegség nyugal­mi stádiumban van, semmiféle meg­szorítás nem szükséges. 

Crohn-betegség

Ismeretlen eredetű, idült bélgyulladás, amely leggyakrabban a vékony- és a vastagbelet, ritkábban a tápcsatorna fel­sőbb szakaszait (nyelőcső, gyomor) is érintheti.Jellemző a szakaszos elhelyezkedés, ami azt jelenti, hogy gyulladt és nem gyulladt bélszakaszok váltakoznak. Leg­gyakoribb előfordulási helye a vékonybél és a vastagbél találkozási pontja.    A betegség felosztható a fő tünetek szerintgyulladásossipolyosszűkü­letestípusra. A gyulladás a megbetegített bélszakaszt teljes egészében érinti, ezért a béltar­talom átkerül a bélből a hashártya felé is, annak megbetegedését is előidézve.Nem ritkán vakbélgyulladás gyanúja, esetleg vakbél körüli gyulladás vagy tályog miatt végzett műtét során derül fény a Crohn-betegségre.

Tünetek

Hasi fájdalom: általában görcsös jel­legű étkezés után, és sok esetben a köldök körül jelentkezik.PuffadásFogyás: étvágytalanság, a fájdalomtól való félelem, felszívódási zavar, és a has­menés miatti tápanyagvesztés egyaránt okozza.Hasmenés: naponta többször, hirtelen jelentkező és híg széklet. Itt a véres szék­let nem jellemző (szemben a colitis ulcerosával).Sipolyképződés: Crohn-betegségre utaló tünet. A sérült bélnyálkahártya átszakad és a béltartalom utat tör magá­nak más szervek vagy a külvilág felé. Gyakori a végbélnyílás körüli sipoly.Láz: a bélfalon áthatoló vérbe kerülő bélbaktériumok okozzák. 

Szövődmények

Szűkület: a gyulladt bélszakasz hege­sedése okozza.Sipoly: a gyulladt bélszakasz áteresz­tővé válik, a baktériumok áthatolnak a bélfalon és a gyulladás ráterjed a szom­szédos szervekre.Hasi tályog: a hasüregbe került bak­tériumok gennyedést okoznak, mely sebészi úton szüntethető meg.Rákos elfajulás: csakúgy, mint a colitis ulcerosában, itt is előfordulhat. Ennek megelőzésére rendszeres béltükrözésre és szövettani vizsgálatra van szükség. 

A Crohn-betegség kezelése

Mérsékelten aktív vagy nyugvó Crohn­-betegségben a gyulladás helye szerint választott gyulladáscsökkentőt, aktív sipolyok esetén kiegészítésül antibio­tikum kúrát adnak.Súlyosabb gyulladás esetén korti­koszteroid lökéskezelést írnak elő.A legújabb, ún. biológiai kezelés egyéb gyógyszerre nem reagáló gyul­ladás vagy sipoly esetén jön szóba, szűkület esetén nem alkalmazható.Sebészi kezelésCrohn-betegségben a bélműtét sajnos nem vezet gyógyuláshoz, csupán a gyógy­szerre nem reagáló szövődményt (pl. szűkület, tályog) szünteti meg. Éppen ezért csak a legszükségesebb bélszakaszt távolítják el. 

Étrendi tanácsok

Crohn-betegeknek a tej fogyasztása nem javasolt. Fontos az élőflórás kefir és joghurt fogyasztása naponta a normál bélflóra gyarapítására. 

Hasznos tanácsok

Terhelés

Mindig szenteljünk kellő időt a pihenésre, a kikapcsolódásra, saját magunkra! Szánjunk kellő figyelmet étrendünk összeállítására is!

Sport

Óvakodjunk a túlzásoktól, ne erőltessünk semmit, ne törekedjünk tel­jesítményre! A legelőnyösebb sportok a kerékpár, a korcsolya, a sífutás, az úszás, a természetjárás.

Napozás, szolárium

Sajnos nem tesz jót, mert az ultraibolya sugarak akti­válják az immunológiai folyamatokat a szervezetben.

Családalapítás

Férfiak és nők számá­ra egyaránt lehetséges. A rendben lezaj­ló terhesség és szülés fő feltétele, hogy a fogamzás időpontjában a betegség nyu­galmi állapotban legyen. A gyulladásos bélbetegségekben adott gyógyszerek kevés kivétellel terhesség alatt is szed­hetők. F

ogamzásgátlók

Előnyösebb volna a hagyományos védekezés.

Dohányzás

A dohányzás minden te­kintetben egészség és környezetkárosító hatású. Crohn-betegségben a dohányzás kifejezetten káros.

Alkohol

Fogyasztása nem tilos, a rendszeres alkoholfogyasztás azonban nem ajánlott. A tömény italok közvet­lenül irritálják a bélnyálkahártyát. A leg­kevésbé káros a sör.

Étrend

A gyulladásos bélbetegségek­ben a táplálkozásnak fontos szerepe van, fontos a jó tápláltsági állapot. Az első­rendű szempont az kell, legyen, hogy mit ehet a beteg, és nem az, hogy mit nem ehet.Általában kerülendő az erős fűsze­rek, a csípős ételek, a puffasztó, durván rostos növényi táplálékok fogyasztása. Édesítésre jobb a méz, mint a cukor. a tej colitis ulcerosa aktív szakában nem ajánlott. Crohn-betegségben viszont nem ajánlott a tej fogyasztása nyugalmi állapotban sem. Mindkét betegségben hasznos és szükséges a tejtermékek naponkénti fogyasztása a csontritkulás megelőzése céljából.   

Magyarországi Crohn- Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE)

A colitis ulcerosában és Crohn-beteg­ségben szenvedő betegeknek és család­tagjainak érdekeit képviselő szervezet.Székhely: 1022 Bp., Hűvösvölgyi út 112. Elnök: Kriszt MagdolnaTel: (06 20) 412 4770E-mait: mccbe@mccbe.huHonlap: www.mccbe.hu

Irodalom

Dr. Kovács Ágota: Gyulladásos bélbetegségek. Colitis ulcerosa és Crohn-betegség – Gasztroenterológia 3. átdolgozott kiadásGyulladásos bélbetegségek. Colitis ulcerosa és Crohn-betegség – Gasztroenterológia Betegtájékoztató Springmed kiadó 

Back To Top