skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

A vizsgáló eszközök

A kolonoszkóp a vastagbél vizsgálatára kifejlesztett kifinomult eszköz, hajlékony béltükör, un. endoszkóp. A kolonoszkóp 12-14 mm vastagságú, kb. 160 cm hosszú testén belül dróthuzalok futnak végig az eszköz mozgatására; és hajlékony üvegszálak, melyek a vizsgált bélszakasz megvilágítására vezetik a fényt az eszköz végéig. Külön csatornák szolgálnak a levegő és víz befújására, bélnedv vagy egyéb váladék leszívására és az esetleges beavatkozások elvégzésére (pl. szövettani mintavétel).
 

A gasztroszkóp olyan 0,9-1,4 mm átmérőjű, kb. 100 cm hosszú, száloptikás műszer, melyben igen vékony és hajlékony üvegszálak vezetik a nyelőcső, a gyomor és a nyombél belsejének megvilágítására szolgáló fényt. A belső tér megvilágítását eredményező üvegszál nyalábokon kívül a gasztroszkópban levegő és víz bejuttatására szolgáló csatorna, gyomornedv vagy egyéb váladék leszívására szolgáló csatorna, valamint szövettani mintavétel vagy egyéb beavatkozások elvégzésére szolgáló csatorna is helyet kapott. Szövettani minta vételére szolgáló biopsziás fogó vagy idegen test megragadására szolgáló test-fogó, gyógyszer vagy folyadék bejuttatására, illetve gyomornedvminta vételére alkalmas vékony műanyag cső (szonda) levezetése is lehetséges.
 


Szakrendelésünkön japán színes chipes Pentax videokolonoszkóppal és Pentax színes chipes videogasztroszkóppal történnek a vizsgálatok. Az endoszkóp végén látott képet miniatűr digitális CCD kamera veszi, az innen elvezetett információkat videoprocesszor dolgozza fel, végül a nyert képet színes monitoron jelenítjük meg.

A képet televíziós monitoron keresztül a vizsgálón kívül az asszisztens, sőt akár maga a beteg is láthatja. A legkorszerűbb, nagy felbontású CCD technológia és a veszteségmentes digitális képfeldolgozás eredményeként korábban elképzelhetetlen minőségű és részletgazdag képet nyerünk a vastagbélről és a gyomorról, mellyel a legkisebb nyálkahártya-eltérések is felfedezhetőek. A látott képet digitalizált video (DVD) formájában rögzíteni tudjuk, így későbbi összehasonlító vizsgálatra is lehetőség nyílik.
 

Back To Top