skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Gyomor-bélrendszer megbetegedések diétája. Colitis.

A gyomor-, bélrendszer betegségeiben a diéta legfontosabb célja a kímélet. A colitis a belek meg-betegedése, leggyakrabban nem gyulladásos eredetű. A betegség lényege a belek működésének zavara, a belek vérellátásának zavara anélkül, hogy más anatómiai betegség kimutatható volna.
A hasmenéses periódusok székrekedéssel váltakoznak. A széklet rendszerint váltakozva rothadásos és erjedéses, néha aszerint, hogy a diéta fehérjéket, vagy szénhidrátokat tartalmaz-e nagyobb mennyiségben.
Kezelésének legfontosabb eszköze a diéta. Bár az erjedés és a rothadás legtöbbször nem állandó, hanem változó és diétás befolyásolása nem könnyű, a diéta összeállításában legyünk figyelemmel a széklet vegyhatására.
Ha a széklet tartósan savanyú szagú, szorítsuk meg a burgonya, lisztes ételek, tészták mennyiségét, ha azonban a széklet lúgos, hús- és sajtféleséget adjunk keveset.

A colitis alapdiétája a következőkből áll: tea, vizes kakaó, csokoládé, húsleves, krémlevesek, rántott leves, zabnyák, kétszersült, keksz, pirított zsemle vagy kenyér, vaj, lágy tojás, krémsajt, zsírtalan sajtok, gyógysonka, zselé, becsinált, főtt, hachierozott szárnyas húsok, borjú, hal, puhára főtt marhahús, rizs, dara, burgonyapüré, tört burgonya, passzírozott zöldborsó, karotta., paraj, spárgafej, makaróni, finom metélt tészta, puding, piskóta, felfújt, könnyű sült tészták, reszelt alma, citromlé stb.
Ez az alapdiéta variálható és bővíthető a beteg állapota és egyéni érzékenysége szerint, valamint a széklet vegyhatása szerint.

A gyomor-, bélrendszer-megbetegedések diétás kezelésének általános tudnivalói a következők
Legkönnyebben a folyékony és pépes táplálék emészthető, legnehezebben a szilárd, jelen esetben fontos a könnyen emészthető ételek fogyasztása. Fontos szempont a jéghideg és forró ételek és italok kerülése.
Jó hatásúak a gyakori kis étkezések, egyszerre nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása nem taná-csos. Az ún. „élvezeti anyagok” (fűszer, szeszes ital) fokozott gyomorműködést eredményeznek, és a hasmenés tartós is lehet. Hasmenés esetén fokozzuk a folyadékbevitelt, ez bőven tartalmazzon vitamint és ásványi sókat (pl. gyümölcslevek), s az étrend ilyenkor inkább az ún. dugító hatású ételekből álljon. (Ilyen a nyákleves, dara, rizs, burgonyapüré, keksz, kétszersült, lágy tojás, aszpik.) A bélfal izgatásának elkerülése céljából rost-, cellulózszegény, zsírszegény és fűszermentes étren¬det tartsunk. A hasmenések kezelésére nagyon jó hatású a sok pektint tartalmazó alma, melyet reszelve, hámozva fogyasztunk. Ebből egyszerre nagyobb mennyiség is adható (1 kg).
A tej általában hashajtó hatású, a peristaltikát (bélmozgást) különösen erjedési termékei fokozzák (aludttej, tejfel, joghurt), ezért székrekedésben hasznosak.
Tea és kakaó a székrekedést fokozza.
Az alkalmazott és adható ételek felsorolása után nagy jelentőséget tulajdonítunk a konyhatechnikai eljárásoknak is. Ezek közül legfontosabb az élelmi anyagok felpuhítása, hosszabb ideig tartó főzése, párolása. Minél jobban felpuhul az élelmi anyag, annál könnyebben emészthető. Fontos ez a rostot tartalmazó élelmi anyagoknál, melynek felpuhulását legjobban a párolással tudjuk elérni. (Párolás: fedő alatt kevés víz hozzáadásával puhára főzés.)
A húsok pirosra sütése, pörkölése szintén izgató hatású anyagokat szabadít fel, ezért a folyadékban való főzés és párolás a húsok legjobb elkészítési módja. A fűszerezést kerüljük, főleg enyhe hatásúakat használjunk ízesítésre. Kerüljük, sőt mellőzzük a túl zsíros és rostos élelmi anyagokat (káposzta, karfiol, száraz hüvelyes, füstölt hús, zsíros mártás, idős állat húsa).
A diéta betartása mellet fontos szerepet kap a nyugodt, káros szenvedélymentes életmód. 

Colitis étlap

Hétfő: 
R: zala felvágott, tojás
E: tavaszheves, natúr, tej nélküli tökfőzelék
V: sonka, sajt

Kedd: 
R: virsli, sajt
E: daragaluska leves, sertéssült, tej nélküli zöldborsó főzelék
V: löncs, gomolya

Szerda: 
R: parizer, sajt
E: húsgaluska leves, túrógombóc
V: konzerv, sajt

Csütörtök: 
R: zala felvágott, sajt
E: tavaszi leves, sertéssült, tej nélküli burgonyafőzelék
V: húskenyér, 1/2 tojás

Péntek: 
R: krinolin, sajt
E: zöldségleves, sült csirke, burgonyapöre, diabetikus befőtt
V: parizer, sajt

Szombat: 
R: kenőmájas, tojás
E: rizsleves, sertéssült, tejnélküli zöldbabfőzelék
V: konzerv, sajt

Vasárnap: 
R: virsli, sajt
E: csontleves, töltött hús, burgonyapöre, diabetikus befőtt
V: diétás felvágott, sajt

Back To Top