skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Gyomortükrözés

Felső pánendoszkópia = a nyelőcső, a gyomor és a nyombél tükrözéses vizsgálata.

Peptikus fekély gyanúja esetén az elsődlegesen választandó vizsgálat a felső pánendoszkópia, melyet a betegek csak gyomortükrözésnek neveznek. Valójában nem csak a gyomor, hanem a nyelőcső és a nyombél első harmadának megtekintését is jelenti. Ezt néhány perces eszközös vizsgálatot akkor végezzük, ha ezen szervek feltételezett betegségét szükséges tisztázni. Magánrendelésünkön a gyomortükrözést Pentax típusú, színes chipes modern video-gasztroszkópos rendszerrel végezzük. Ezzel a vizsgálattal a nyelőcső, a gyomor és a nyombél elváltozásainak 85-95 %-a kimutatható. A vizsgálat a fekély jelenlétén kívül feltárhatja az esetleges egyéb felső emésztőszervi betegségeket. Az elváltozásokból célzott szövettani mintákat lehet venni, melyek alapján kimutatható a gyulladás foka; az aktivitási jelek; gyomorfekély esetén az esetleges rosszindulatúság is. A szövettani mintavétel (biopsia) fájdalmatlan eljárás. A gyomorfekélyek rosszindulatú elfajulása a látott kép alapján kb. 30 %-ban nem ismerhető fel, ezért minden esetben kötelező megfelelő számú szövettani mintát vételezni a gyomorfekélyből és környezetéből. Fekély gyanúja esetén éppen ezért is nagyon fontos a gyomortükrözés elvégzése, így idejében, korai, még gyógyítható stádiumban felfedezhetőek a daganatok.


A gyógyszeres kezelés befejezése után (általában 8-12 hét múlva) a gyomorfekély gyógyulása kötelezően ellenőrizendő, éppen a rosszindulatú daganatok biztos kizárása miatt.

A vizsgálat fájdalommal nem jár, azonban kellemetlen. Azonban ez megfelelő garat-érzéstelenítéssel, alkalomadtán injekciós gyógyszereléssel gyakorlatilag kiküszöbölhető. A művelet során a közhiedelemmel ellentétben a 7 mm vastagságú hajlékony endoszkópot nem kell lenyelni, azt kíméletesen levezetjük a szájon, garaton keresztül a nyelőcsőbe, gyomorba, illetve a nyombél első szakaszába. Levegőt fújunk be, hogy teret nyerjünk a belső vizsgálathoz, majd az emésztőrendszer felső szakaszát részletesen megtekintjük, a kóros eltéréseket rögzítjük.

A gyomortájéki panaszok hátterében reflux-betegség, gasztritisz (gyomornyálkahártya-gyulladás), gyomor- vagy nyombélfekély, és szerencsére jóval ritkábban gyomorrák húzódhat. Dominálóan ezek kizárására végezzük el bizonyos feltételek esetén a gasztroszkópiát.

A vizsgálat után a páciens azonnal írott leletet, vizsgálati eredményt kap.

Külön kérés alapján lehetőség van teljes vizsgálat DVD lemezre történő rögzítésére is, melyet a beavatkozás követően a beteg rendelkezésére bocsátjuk, így az eredményeket a későbbiekben ezzel összehasonlíthatjuk.

Amennyiben szövettani mintavétel történt kórszövettani vizsgálathoz, annak eredménye 1 hét múlva várható. Ha gyomorbaktérium (Helicobacter pylori) kimutatására vettünk mintát, annak eredménye szintén 1 hét alatt készül el.
 

Back To Top