skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

A vizsgálat menete

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) során egy vékony, hajlékony száloptikás eszközt juttatnak fel a végbélnyíláson keresztül a vastagbélbe.

A páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt – az orvos utasítására – olykor a hátára is kell fordulnia. A kolonoszkópos eszköz kb 150 cm hosszú, flexibilis, női mutatóujjnyi vastag. Az eszközt csúsztatóval kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. Az eszközt ezután műfogásokkal egészen a vakbélig, illetve a vékonybél utolsó szakaszáig vezetjük, miközben több-kevesebb levegőt fújunk a bélbe, hogy eszköz vezetése könnyebb legyen, és a nyálkahártya megítélésére lehetősége nyíljon. Az eszközön keresztül fény vetül a bél falára, illetve kevés levegővel a bél lumenét felfújva tesszük láthatóvá. A vizsgálat érdemi része az eszköz visszahúzásakor történik, ekkor alaposan megvizsgálja az orvos a vastagbél nyálkahártyáját. A vizsgálat során lehetőség nyílik szövettani mintavételre. A kolonoszkópia során vett szövettani mintavétel fájdalmatlan eljárás. A vizsgálat ideje változó, a beavatkozás jellegétől függően általában kb.15-30 percet vesz igénybe.

A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöt, a hashártya megfeszülése esetén hasi fájdalmat érezhet a páciens. A vastagbélben több természetes kanyarulat is található. Ahogy az eszközzel felfelé halad az orvos, a kanyarulatokban a kolonoszkóp húzhatja, vongálhatja a vastagbelet, ami hashártyával borított és a bélfodorhoz rögzített belső szerv. Ez, illetve a befújt levegő szélgörcsökhöz hasonló hasi fájdalmat, kellemetlenséget okozhat. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket provokálhattak, ott ezek a panaszok fokozottan jelentkezhetnek.

A vizsgálatot bódításban, vagy szükség esetén teljes altatásban is lehet végezni, mely után a beteg saját lábán távozhat. Ehhez az alkarba egy műanyag vénás kanült, tűt helyezünk be, ezen keresztül a páciens altató, bódító és fájdalomcsillapító injekciókat kap. A vizsgálathoz EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek (vérvétel) lehetnek szükségesek.

A vizsgálat befejeztével, ha a páciens még mindig haspuffadást, hasi görcsöt jelez, akkor hányinger-, hányáscsillapítót, görcsoldót és infúziókat adunk és szélcsövet helyezhetünk a végbélnyílásba, hogy a befújt, megrekedt levegő távozhasson, és a panaszok oldódjanak. A beavatkozás jellegétől, és az altatás effektusától függően a páciensnek esetleg a vizsgáló intézményben kell maradnia az orvos utasításának megfelelő ideig. Láz, hasi fájdalom, véres széklet esetén a kezelőorvost azonnal értesíteni kell.

A vizsgálat után azonnal lehet folyadékot fogyasztani és mértékkel étkezni.

A vizsgálatot követően érdemes pár órát pihenni, és sok folyadékot inni, hogy a hashajtás következtében elvesztett vizet a szervezet mielőbb pótolhassa.

Ha a kolonoszkópia során altatásra került sor, akkor szükség lehet a páciens átmeneti, néhány órás fektetésére, megfigyelésére. Elbocsátást követően 24 órán keresztül tilos járművet vezetni, veszélyes munkát végezni. Ezért a tervezett béltükrözésre kísérőszemély, gépjárművezető biztosítása szükséges.

A vizsgálat után a páciens azonnal írott leletet, vizsgálati eredményt kap.

Külön kérés alapján lehetőség van teljes vizsgálat DVD lemezre történő rögzítésére is, melyet a beavatkozás követően a beteg rendelkezésére bocsátjuk, így az eredményeket a későbbiekben ezzel összehasonlíthatjuk.

Back To Top