A máj a szervezet legnagyobb és anyagcseréjét illetően egyik legösszetettebb szerve. Károsodása kihat mind a fehérje-, szénhidrát- és zsír-anyagcserére, valamint a szervezet vitamin-ellátottságára. A máj a fő méregtelenítő szerv: közömbösíti és eltávolítja a véráramból a mérgeket és olyan anyagokat, mint pl. a koffein vagy az alkohol.
A diéta célja:
- a máj károsodásának megelőzése
- a már kialakult károsodás további romlásának megakadályozása
- a gyógyszeres kezelés kiegészítése
Az étrend energia – és fehérje gazdag, szénhidrát – és vitamindús, zsír – és fűszerszegény és alkoholmentes kell legyen.
Vitaminok bevitele nagyon fontos:
- C – vitaminban gazdag élelmiszerek (citrusfélék, eper)
- B 12 vitamin (máj, hal)
- Folsav (máj, levélzöldségek, gyümölcsök)
- Tiamin (búzacsira, máj, élesztő)
Korlátozottan fogyasztható:
- zsíros húsokban és zsíros tej-tejtermékekben található telített zsírsavak
- egyszerű szénhidrát (cukor)
- kávé, tea
Ártanak:
- alkohol
- erősen fűszerezett ételek
Az alkoholtól minden májbetegnek tartózkodnia kell!
Bár a máj nagymértékben képes regenerálódni, a hosszú időn át tartó folyamatos alkoholfogyasztás jóvátehetetlen májkárosodást okoz. Csökkenteni érdemes a tea- és kávéfogyasztást is.
Folyadékbevitelünket oldjuk meg szénsavmentes ásványvizek, cékla-, sárgarépa- és citromlé fogyasztásával segítségükkel gyorsabban ki tud ürülni a máj által kiválasztott epe, vagyis a szervezetből a bomlástermékek gyorsabban eltávoznak. A zsírszegény tej-tejtermékek fogyasztása is nagyon fontos májvédő aminosav tartalmuk (metionin, cisztetin) miatt.
Nem árt elkerülni az erősen fűszerezett ételeket (erős-csípős paprika, fűszerpaprika, chili, ketchup, fekete bors, mustár, torma, vöröshagyma), mert azok is többletmunkát rónak a májra. Ízesítéshez használjunk inkább: köménymag, petrezselyemzöld, kapor, metélőhagyma, tárkony, bazsalikom, szerecsendió, citromhéj. Ha ételünk mégis vöröshagyma ízesítést kíván, akkor ne pirítsuk, hanem főzzük, extraktumot készítsünk belőle.
Zsírszegénység
A túlzott zsírfogyasztás hátrányosan befolyásolja a betegség lefolyását és a gyógyulást. Állati eredetű zsiradék helyett feltétlenül csak növényi eredetű zsiradékokat (napraforgó étolaj, olívaolaj, margarin) használjunk.
Élelmiszereink rendelkeznek egy természetes zsiradékkal, amit már nem helyes fokozni többlet zsiradék hozzáadásával.
rejtett zsír például: | zsírtartalom/ 10 dkg |
10 dkg sertésdagadó: 10 dkg sertéskaraj: 10 dkg csirkemell: 10 dkg libamáj: 10 dkg sertésmáj: 10 dkg baromfi párizsi: 10 dkg Csabai paprikás szalámi: 10 dkg Farmer kolbász: 10 dkg gépsonka: 10 dkg trappista sajt: 10 dkg Tenkes sajt: 10 dkg Köményes sajt: | 42 g 8,1 g l,0 g 40,2 g 5,3 g 20,0 g 45,8 g 55,0 g 7,1 g 28,1 g 16,3 g 10,0 g. |
Az ajánlott össz. zsiradék bevitel: 0,8-1 g /ideális testtömeg – kilogrammonként (ez egy 70 kg-os ember esetéhen 60 g zsiradék bevitelnek felel meg)
Törekedjünk a zsírszegényebb hús-húskészítmények, tej-tejtermékek fogyasztása, s kerüljön előtérbe a zsírszegény és pörzsanyagmentes ételkészítési eljárások: a párolás, a főzés, sütés sütőzacskóban, római tálban, alufóliában. Sűrítésnek a habarás, a diétás (száraz) rántás és a hintés ajánlott.
A diétás rántás úgy készül , hogy a lisztet először szárazon halvány barnára pirítjuk és csak ezután adjuk hozzá az olajt, tűzről levéve hideg vízzel elkeverve felengedjük és az ételhez keverve felforraljuk.
A hintés: a zsiradékon létolaj, margarin párolt élelmi anyagot egyszerűen liszttel meghintjük, majd kevés vízzel felengedve felforraljuk.
Az étrend energiatartalma jelentős: 150-190 kJ (35-45 kcal) / ideális testsúlykilogramm.
Ennek az energiamennyiségnek megfelelő tápláléktömeg elfogyasztása többszöri adagokban történjen, akár napi 5-6 – szori elosztásban. Növelhetjük ételeink energiatartalmát dúsító anyagokkal, mint pl.: zsírszegény tejtermékek mellett Nutrison powder (főzelékek, turmixok, mártásokba), Fantomalt (a reggeli italokba keverhető).
Szénhidrátgazdagság
A máj egyik alapvető feladata a táplálék szénhidrátjainak átalakítása, raktározása, valamint a kívánatos vércukorszint fenntartása. Ha romlik e szerv állapota, az említett működései károsodnak, ezért raktárának a feltöltéséhez többletszénhidrát felvételére van szükség. Talán ez az oka annak, hogy – főként a folyamatos alkoholt fogyasztó ill. fogyasztott betegek esetében – a csokoládét kívánják és fogyasszák. Nem helyes csak ezzel az élelmiszerrel pótolni a szénhidráthiányt, érdemesebb naponta 4-5-ször gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani gyümölcsök, gyümölcslevek (lehetőleg házilag elkészített, azaz a friss gyümölcsből gyümölcscentrifugán keresztül nyert lé formájában), limonádé, tejes italok, tészták formájában.
Az ajánlott napi szénhidrát bevitel: 6-8 g/ideális testsúlykilogramm.
Fontos szénhidrátforrás a burgonya, a rizs és a zöldségek is. A gyakori emésztési problémák, puffadás és teltségérzés miatt durva rostokat ill. illóolajakat tartalmazó hüvelyeseket és káposztaféléket nem ajánlatos enni (ill. pépesített formában – turmixolva, átpasszírozva) fogyasztható egyéni tűrőképességtől függően.
Fehérjegazdagság
A fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.
Ajánlott napi bevitel – a máj megbetegedésétől függően – 0,8-1,5 g/ideális testsúly kilogrammonként. (heveny májgyulladás /hepatitis acuta/ esetén : 1-1,2 g, krónikus májgyulladás (hepatitis chronica / és májzsugorodás /cirrhosis hepatis/ esetén: 1,2-1,5 g , idült májbetegségek esetén az esetlegesen kialakuló idegrendszeri tünetek észlelésekor (prae coma) a fehérjebevitel azonnali megszorítása szükséges: 0,6-0,8 g).
Ajánlott fehérjeforrások a sovány húsok-húskészítmények, a zsírszegény tej, tejtermékek, tojásfehérje. A viszonylag nagy fehérjeigény kielégítéséhez kiegészítésként csak fehérjét tartalmazó készítmények is felhasználhatók: az ételekhez kevert Protifar 90 , mellékíz nélkül fedezi a megnövekedett szükségletet.
Vitamingazdagság
A szénhidrát bevitellel együtt a B1 vitamin fogyasztást is növelni kell (gabonafélék, húsok). Ezen kívül tiamint (B1 vitamint) tartalmaz: élesztő, máj, búzacsira, borsó, barna kenyerek is.
A B12 vitamin bevitelt: a hús, máj, hering, lazac, ponty, tej fogyasztásával tudjuk fedezni. 0,5 liter tej pl. fedezi a napi szükségletet. Szükség lehet az A- , a K¬ és az E- vitamin pótlására is.
A vitamin forrás: halmáj, tojás, A-vitaminnal dúsított margarinok, sertésmáj, tej, tengeri halak, répa, paraj, kelkáposzta, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye, paradicsom, paprika.
K-vitamin forrás: spenót, kel, paradicsom, borsó, brokkoli, fejes saláta, máj, tejtermékek.
E-vitamin forrás: máj, tojás, gabonák (búzacsira). A Vénusz és a Floriol étolajok E-vitamin tartalma különösen nagy. Az E-vitamin többek között akadályozza a máj elzsírosodását, ezért májvédő vitaminnak is nevezik. Amennyiben a beteg nem tudja elfogyasztani a fent javasolt élelmi anyagokat, kiegészítésként elfogyasztható napi 1 doboz (200 ml) Nutridrink, ezzel a napi vitamin szükséglet 25 %-a fedezhető.
Ascites és oedema megjelenésekor igen fontos a sószegénység. Ilyenkor érdemes megpróbálkozni olyan ízekkel, amelyek elfedik a sós íz hiányát (pl. zöldséges párolás) és csak a kész ételekre kerüljön egy kevés só, de a főzéshez ne használjunk. Nem ajánlottak a sós pékáruk, a tartósított élelmiszerek, a juhtúró, a füstölt árúk (sajtok, húsok), a savanyú káposzta, a kovászos uborka, az ételízesítők, mártásporok, mustár, ketchup, majonéz, levesporok. A sótlanság jól leplezhető intenzív ízű zöldfűszerekkel és zöldségekkel, pl. zsálya, kapor, zeller, paszternák vasfű, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, snidling. Jól felhasználható még a vanília, szegfűszeg, ánizs, pirított zöldség és a savanyított tejtermék. Az ételek készítésekor jó hatás érhető el a tűzdeléssel (gomba, vegyes zöldség) rétegzéssel, töltéssel ill. aromás párolással.