skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Gyomorműtét utáni diéta

Első héten

Naponta többszöri étkezés, hatszor, hétszer is. Táplálékul szolgálnak: tej, tejeskávé, kétszersült, pirított zsemle, tejbedara, gyümölcslevek, almapüré, kompótok, könnyű nem zsíros levesek, borjúvelő, borjúmirigy, csirke, borjúbecsinált, vagdalt hús, felfújtak és burgonyapüré.

Második héten

Áttérhetünk az ötszöri étkezésre.
Reggeli: tej vagy sodó, köménymag leves, zsemle pirítva
Tízórai: méz, vaj, pirított zsemle, vagy kétszersült
Ebéd: leves (nem zsíros), borjúsült, burgonya vagy zöldségpüré, csirkesült, felfújtak, kompót
Uzsonna: tej, tejeskávé, kétszersült, méz, gyümölcsíz
Vacsora: vagdaltbús, burgonya, zöldségpüré, kompótok

Harmadik héten

Reggeli: tej, tejeskávé, gyümölcsízek; zsemle, lágy tojás
Tízórai: tejeskávé, zsemle, méz, kompót, nem zsíros sonka
Ebéd: leves tetszés szerint, borjú vagy csirkesült, zöldfőzelék franciásan, felfújtak, piskóták, könnyű sajtok
Uzsonna: mint a reggeli
Vacsora: mint az ebéd.

Negyedik héten

Ha diétahiba nem történt, kiegészíthetjük az étrendet passzírozott főzelékkel, nem rágós marhahússal, hallal és cukrászsüteménnyel.
TILOS! A nagyon zsíros ételek, állott étetek, fűszeres és alkoholos ételek, illetve italok, a kelt és gyúrt tészták, kolbász, töltött káposzta, szárazbabfőzelék (passzírozás nélkül) fogyasztása.

Ötödik héten

Lassan, fokozottan rá lehet térni a vegyes étrendre, de ilyenkor is vigyázni kell, hogy túl zsíros ne legyen, se erősen fűszeres ételt ne fogyasszunk. Alkoholos italt ne igyunk semmilyen formában sem. A tömeges főzelékektől (kel, káposzta, karalábé) óvakodjunk. Ajánlatos ezek helyett a paraj, zöldbab, zöldborsó franciásan, vagy angolosan elkészítve. Hideg felvágottaktól, hentesáru fogyasztásától óvakodjunk. Az ételeket jól rágjuk meg, Székrekedés esetén igyunk éhgyomorra egy pohár langyos cukros fizet.

LASSAN EGYÜNK!
 

Back To Top