A diéta fehérjedús, rost- fűszerszegény, kálium-, magnézium-, vitamindús és könnyen emészthető legyen.
Fehérjedús diéta azt jelenti, hogy fokozottabb figyelmet kell fordítani az állati eredetű fehérjét tartalmazó élelmiszerek étrendbe iktatására. Ezek a következők lehetnek: tojás, tej, tejtermékek (aludttej, joghurt, kefir, túró, sajt, tejszín, tejföl), sovány húsok, máj, hal.
A rostszegénység betartása még a műtét után hetekig tanácsos, míg a műtét okozta enyhe bélszűkület végleg megoldódik.
A fűszerek és ízesítők közül felhasználható: édes paprika, kapor, majoránna, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, zöldpetrezselyem, zeller, vanília, paradicsompüré, köménymag, szerecsendió, citrom, kakukkfű, tárkony, snidling, ecet, koriander, gyömbér.
A kórházból való hazatérés után fogyasztható: keksz, kétszersült, kifli, zsúrkenyér, zsemle, fehér- és burgonyás kenyér, rizs, dara, száraz tészták, tarhonya.
Húsok és húskészítmények közül:
Csirke-, borjú-, bárány-, fiatal marha és sertéshús, házinyúl, hal, máj könnyen emészthető formában elkészítve. Gépcsonka, fehérpecsenye, parizer, sümegi, zala felvágott, virsli, krinolin, sertésjava, májkrém, olajos hal.
Tej és tejtermékek közül:
Tej és belőle készölt italok tejeskávé, kakaó, karamellás tej), aludttej, joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, vaj, sajtok, túró, tejföl.
Zöldségekből és főzelékfélékből:
Burgonya, paraj, sóska, sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó, kelbimbó, padlizsán, főzőtök, sütőtök, spárga, fejes saláta, paradicsom-leves, főzelék, köret, saláta formájában elkészítve.
Gyümölcsökből:
földieper, málna turmixolva; őszibarack, kajszibarack, alma, birsalma (meghámozva, lereszelve), cseresznye; meggyleves, kompót, mártás formájában elkészítve, vagy jam, natúr gyümölcslé, alakjában fogyasztva.
Olajos magvak közül:
Gesztenye, mák, dió, mandula, mogyoró (kisebb mennyiségben).
Tojás:
önálló ételként is és ételek készítéséhez is felhasználható. Műtét után a 10. naptól.
Étrendi ajánlások stómával élőknek (ileostomia, colostomia)
A bélrendszer különböző megbetegedései (általában daganat) miatt szükségessé válhat a bél ép részének a megszokottól eltérő helyen (hasfalon) történő kivezetése. Ezt a nyílást nevezzük sztómának. A normális székürítés érdekében a betegnek ajánlott különös gondot fordítani az étkezésére.
Étrendi ajánlások
Cél a gyorsult perisztaltika csökkentése, a tápláltsági állapot javítása. Bő folyadékbevitel, több konyhasó szükséges, valamint pektinben (vízoldékony rostok) gazdag nyersanyagok fogyasztása ajánlott.
Ajánlott | Kerülendő |
gyakori kis étkezések (naponta 5-6-szor), megközelítőleg azonos időpontbanforralt, vagy pasztőrözött tej savanyított tejtermékek: kefir, joghurt, túró sovány sajtok sovány baromfi hús, sovány marha, borjú nyúl, sovány hal gyümölcsök: alma, birsalma szűrt gyümölcslevek, szénsavmentes víz sárgarépa, zeller, zsenge karalábé, tök, zsenge zöldbab, zöldborsó, uborka | napi 1-2-szeri étkezésnyers tej tejföl, tejszín zsíros túlérlelt sajtok sertéshús, füstölt húsok, kolbász, tepertő, sertészsír nagyvadak (őz, szarvas), füstölt hal, olajos hal, szalonna apró magvas gyümölcsök: málna eper szénsavas üdítők, sör, pezsgő gomba, karfiol, spárga, zöldpaprika, fokhagyma, vöröshagyma cukor, méz és az ezekkel készült ételek, lekvárok, aszalt gyümölcsök |
Hasmenésre hajlamosít:
- spenót
- zsíros, meleg levesek, meleg főételek
- gyümölcslevesek
- nyers tej
- hal, halkonzervek (olajos)
- szárított, aszalt gyümölcsök
- fejes saláta
Szagképzők | Szagcsökkentők |
zsíros, füstölt vagy túlérlelt sajtok tojás, hüvelyesek, szója gomba, káposzta, spárga hal, tojás csonthéjas gyümölcsök: dió, mogyoró, mandula, gesztenye fokhagyma, vöröshagyma sör, kávé | joghurt, kefir, író spenót, sárgarépa, petrezselyemgyökér fejes saláta, zeller, áfonya lé |