skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Diéta vastagbélműtét után

A diéta fehérjedús, rost- fűszerszegény, kálium-, magnézium-, vitamindús és könnyen emészthető legyen.

Fehérjedús diéta azt jelenti, hogy fokozottabb figyelmet kell fordítani az állati eredetű fehérjét tartalmazó élelmiszerek étrendbe iktatására. Ezek a következők lehetnek: tojás, tej, tejtermékek (aludttej, joghurt, kefir, túró, sajt, tejszín, tejföl), sovány húsok, máj, hal.
rostszegénység betartása még a műtét után hetekig tanácsos, míg a műtét okozta enyhe bélszűkület végleg megoldódik. 
fűszerek és ízesítők közül felhasználható: édes paprika, kapor, majoránna, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, zöldpetrezselyem, zeller, vanília, paradicsompüré, köménymag, szerecsendió, citrom, kakukkfű, tárkony, snidling, ecet, koriander, gyömbér.

A kórházból való hazatérés után fogyasztható: keksz, kétszersült, kifli, zsúrkenyér, zsemle, fehér- és burgonyás kenyér, rizs, dara, száraz tészták, tarhonya.

Húsok és húskészítmények közül:
Csirke-, borjú-, bárány-, fiatal marha és sertéshús, házinyúl, hal, máj könnyen emészthető formában elkészítve. Gépcsonka, fehérpecsenye, parizer, sümegi, zala felvágott, virsli, krinolin, sertésjava, májkrém, olajos hal.

Tej és tejtermékek közül:
Tej és belőle készölt italok tejeskávé, kakaó, karamellás tej), aludttej, joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, vaj, sajtok, túró, tejföl.

Zöldségekből és főzelékfélékből:
Burgonya, paraj, sóska, sárgarépa, zöldbab, zsenge zöldborsó, kelbimbó, padlizsán, főzőtök, sütőtök, spárga, fejes saláta, paradicsom-leves, főzelék, köret, saláta formájában elkészítve.

Gyümölcsökből:
földieper, málna turmixolva; őszibarack, kajszibarack, alma, birsalma (meghámozva, lereszelve), cseresznye; meggyleves, kompót, mártás formájában elkészítve, vagy jam, natúr gyümölcslé, alakjában fogyasztva.

Olajos magvak közül:
Gesztenye, mák, dió, mandula, mogyoró (kisebb mennyiségben). 

Tojás: 
önálló ételként is és ételek készítéséhez is felhasználható. Műtét után a 10. naptól.


Étrendi ajánlások stómával élőknek (ileostomia, colostomia)


A bélrendszer különböző megbetegedései (általában daganat) miatt szükségessé válhat a bél ép részének a megszokottól eltérő helyen (hasfalon) történő kivezetése. Ezt a nyílást nevezzük sztómának. A normális székürítés érdekében a betegnek ajánlott különös gondot fordítani az étkezésére.

Étrendi ajánlások
Cél a gyorsult perisztaltika csökkentése, a tápláltsági állapot javítása. Bő folyadékbevitel, több konyhasó szükséges, valamint pektinben (vízoldékony rostok) gazdag nyersanyagok fogyasztása ajánlott.

AjánlottKerülendő
gyakori kis étkezések (naponta 5-6-szor),
megközelítőleg azonos időpontbanforralt, vagy pasztőrözött tej
savanyított tejtermékek: kefir, joghurt, túró
sovány sajtok
sovány baromfi hús, sovány marha, borjú
nyúl, sovány hal
gyümölcsök: alma, birsalma
szűrt gyümölcslevek, szénsavmentes víz
sárgarépa, zeller, zsenge karalábé, tök,
zsenge zöldbab, zöldborsó, uborka
napi 1-2-szeri étkezésnyers tej
tejföl, tejszín
zsíros túlérlelt sajtok
sertéshús, füstölt húsok, kolbász, tepertő, sertészsír
nagyvadak (őz, szarvas), füstölt hal, olajos hal, szalonna
apró magvas gyümölcsök: málna eper
szénsavas üdítők, sör, pezsgő
gomba, karfiol, spárga, zöldpaprika, fokhagyma, vöröshagyma
cukor, méz és az ezekkel készült ételek, lekvárok, aszalt gyümölcsök
 


Hasmenésre hajlamosít:

  • spenót
  • zsíros, meleg levesek, meleg főételek
  • gyümölcslevesek
  • nyers tej
  • hal, halkonzervek (olajos)
  • szárított, aszalt gyümölcsök
  • fejes saláta
SzagképzőkSzagcsökkentők
zsíros, füstölt vagy túlérlelt sajtok
tojás, hüvelyesek, szója
gomba, káposzta, spárga
hal, tojás
csonthéjas gyümölcsök: dió, mogyoró,
mandula, gesztenye
fokhagyma, vöröshagyma
sör, kávé
joghurt, kefir, író
spenót, sárgarépa, petrezselyemgyökér
fejes saláta, zeller, áfonya lé
Back To Top