skip to Main Content
+36 30 2392424 Online előjegyzés Rendelő

Crohn betegek diétás étrendje

A betegség az elnevezését Burrill Bernard Crohn amerikai gasztroenterológusról kapta, Ő volt, aki elsőként lejegyezte ezt a tünetegyüttest. A Crohn betegség a bélfal valamennyi rétegére kiterjedő krónikus gyulladás.Leggyakrabban a vékonybél legutolsó szakaszát (csípőbelet-ileumot) és a vastagbelet (kolont) érinti, de az emésztőrendszer bármely szakaszán kialakulhat a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig. A betegség alatt jó (nyugalmi) és rossz (fellángoló) időszakok váltják egymást. Általában a vezető tünetek: hasmenés, hasfájás, láz, de számos panaszok tarkíthatják a kórképet. Gyakoriak az összenövések, sipolyok és tályogok.Fontos szabálynak kell tekinteni, hogy az étrend mindig a beteg aktuális állapotához igazodjék! Heveny szakaszban legfontosabb a só- és folyadékpótlás. Igen súlyos esetben az energiabevitel parenterálisan (az emésztőrendszer megkerülésével), majd az elemi diéta alkalmazásával történjék. Az egyensúlyi állapotban lévő beteg étrendi lehetőségei tág határok között mozognak.Az étrend célja:·         az érzékeny bélszakasz megnyugtatása·         az energia- és tápanyaghiány pótlása·         a beteg kondíciójának javítása (ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával, tápszeres dúsítással)Az étrend lényege:·         energia- és fehérjegazdag·         zsírszegény·         durvarost mentes·         gyakori kis étkezések·         tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)·         natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:·         a beteg állapotát·         egyéni érzékenységét·         ízlésétFellángolás idejére javasolt ételek, italok:Rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt rizs, főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tejmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka, natúr tea, gyógytea stb.Nagyfokú fogyás esetén teljesen lebontott tápszert, gyógytápszer javasolt. A tünetek enyhülésekor az étrend bővíthető:·         fiatal állatok sovány húsával·         zsírszegény, savanyított tejtermékekkel, alacsony zsírtartalmú sajtokkal, túróval·         zsenge, fiatal zöldfőzelékekkel·         tojássalAz étrend jellemzői:Energiaszükséglet: 35-45 kcal/ttkg /168-190 kJ/ttkg/ optimális testtömegre vonatkoztatva.Fehérjeszükséglet: 1, 5-2 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva.Zsírszegénység: az energiabevitel 25%-nál kevesebb, a zsiradék teljes megvonása nem szükséges, a felszívódási zavarok miatt elsősorban a növényi zsiradékok használhatók fel.Szénhidrátszükséglet: 6-8 g/ttkg – optimális testtömegre vonatkoztatva, natív cukrokban szegény (akut hasmenésben), azok bélmozgást serkentő hatása miatt (méz, jam, cukor) míg az összetett szénhidrátok bővebben fogyaszthatók (zöldség, gyümölcs, gabonafélék: az alábbi felsorolásnak megfelelően)Tejcukormentes: a gyakori laktázhiány miattVitamin- és ásványi-anyagban gazdag: C-vitamin igény 500 mg-ra növekedhet, valamint fokozott A, D, E, K vitamin és Fe, Zn, Mg, Ca /1500 mg/ bevitelre van szükség, mely csak étrendi úton nem elérhető.Oxálsav szegény: a hyperoxalúria és következményes vesekőképződés miatt.Élelmi rostok: vízoldékony élelmi rostok növelése (alma, birsalma, sütőtök, sárgarépa), nem vízoldékony (durva rostok) formáinak csökkentése, különösen szűkület esetén.Fűszerek: erős, izgató fűszerek mellőzése.Egyén tűrőképesség: nagyon fontos az egyéni különbségek és tűrőképességek miatt a beteg táplálék-toleranciájának ismerete és figyelembe vétele.Enterális, vagy parenterális táplálás: ha a beteg étvágytalansága, leromlott állapota miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, szonda segítségével szájon keresztül (enterális) vagy az emésztőrendszer megkerülésével (parenterális) táplálásra van szükség.Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás (hús és zöldség együtt), teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főzőpároló edények használata. Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!Sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés. Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!Ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata. Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozást alkalmazzunk, a változatosság, az egyéni ízlés figyelembe vétele nagyon fontos!  Nyersanyagok megítélése a fenti szempontok szerint nyugalmi periódusban:Húsok, húskészítmények:Ajánlott: sovány húsok (fiatal sertés és marha, csirke, pulyka, hal, borjú, galamb, bárány), sovány felvágottak (gépsonka, szalámi, pulyka- és baromfi virsli).Nem ajánlott: zsíros húsok, hízott állatok (kacsa, liba), zsíros, fűszeres felvágottak (olasz, vadász, fokhagymás), szalámifélék, kolbász, füstölt, pácolt készítmények, belsőségek, kivéve a máj.Tej, tejtermékek:Ajánlott: savanyított tejtermékek (kefir, natúr joghurt, gyümölcsös joghurtok kivéve aprómagvasak), sovány sajtok (Túra, Tenkes, Óvári, Köményes), sovány túró.Nem ajánlott: tej (a tejcukor érzékenység miatt), tejszín, tejföl, zsíros sajtok, füstölt, penésszel érlelt sajtok.Zöldség- és főzelékfélék:Ajánlott: burgonya, brokkoli, sárgarépa, fehérrépa, kapor, fejessaláta, tök, padlizsán, cukkini, sütőtök, patisszon, zsenge zöldbab és zöldborsó (utóbbi kettő esetében passzírozva).Nem ajánlott: káposzta, karfiol, karalábé, hagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, sóska, paraj, cékla, kukorica, szárazbab, lencse, sárgaborsó, szója.Gyümölcsök:Ajánlott: alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, birsalma, banán, nektarin, dinnye (magok nélkül).Nem ajánlott: aprómagvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, kivi, szőlő, egres), körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, cseresznye, datolya, füge, olajos magvak (dió, mandula, mogyoró stb.)Gabonaipari és édesipari termékek:Ajánlott: búzaliszt, búzadara, köles, árpagyöngy, kukoricaliszt, rizs, babapiskóta, zsemlemorzsa, 4-6 tojásos száraztészta, fehérkenyér, félbarna kenyér, zsemle, pászka, felfújtak, sült tészták, palacsinták.Nem ajánlott: búzakorpa, müzli, magas rosttartalmú péksütemény, magas zsírtartalmú tészták és péksütemények, tejszínes vagy vajas krémmel töltött sütemények, csokoládé, kakaó.Tojás:Ajánlott: napi 1 darab, önálló ételként – zsírszegényen elkészítve: főtt tojás, lágy tojás, tükörtojás, teflonban, illetve ételkészítéshez.Nem ajánlott: zsíros tojásételek, hagymás rántotta.Italok:Ajánlott: tea, víz, világos tea, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcs-és zöldségprés-nedvek, koffeinmentes tea, tápszerrel készített gyümölcsös turmixok.Nem ajánlott: szénsavas üdítők és ásványvíz, alkoholos italok, kakaó, tejes turmixokFűszerek:Ajánlott: vasfű, borsikafű, kapor, kömény, ánizs, zsálya, zöldpetrezselyem, szegfűszeg, babérlevél, zeller, fahéj, rozmaring, édes-nemes pirospaprika, só, citromhéj, szegfűbors, kakukkfű, vanília, majoránna, bazsalikomNem ajánlott: csípős, izgató fűszerek (chili, curry, csípős paprika, torma, mustár, bors) fokhagyma, vöröshagyma.Zsiradékok:Ajánlott: csökkentett zsírtartalmú margarinok (a dobozos Liga és a Delma light margarinok tejcukor mentesek), csak kis mennyiségben javasoltak a növényi eredetű zsiradékok (napraforgóolaj, olivaolaj), sovány vajkrém (tejcukrot tartalmaz).Nem ajánlott: állati eredetű zsiradékok (sertés- és baromfizsír), tepertő, szalonna, csípős-tejszínes vajkrémek.Klinikai tápszerek szerepe a Crohn betegség étrendjébenAz akut szak a beteget testileg és lelkileg kimeríti. A gyakori, erős hasmenés miatt a szervezet nagyon sok tápanyagot veszít, a gyorsult motilitás miatt a táplálék megemésztésére és felszívódására nem jut elég ideje, holott a gyulladás és a láz miatt a szervezet tápanyagigénye növekszik. A felsoroltak szerves következményéből adódik, hogy a Crohn betegek az akut szak végére nagyon lefogynak, és hangulatuk is igen leverté válik. De nem szükséges, hogy ilyen állapotba kerüljenek a betegek. Az időben elkezdett megfelelően összeállított diétával ez a folyamat megállítható. A hasi fájdalommal és lázzal küzdő beteg étvágytalan, ezért olyan étellel kell kínálnunk, amely már kis mennyiségben is elegendő tápanyagot biztosít, és nem irritálja a bél nyálkahártyáját. Pontosan ezt nyújtják a tápszerek a betegek számára. A tápszerek kiválasztását mindig a betegség súlyossága és a beteg fizikai állapota határozza meg.Súlyos állapotban átmenetileg szondatáplálásra lehet szükség. Nem kell megijedni a szonda használatától, hisz csak átmeneti állapotról van szó, és a szondatáplálás abban segíthet, hogy a szervezet minél előbb felerősödjék és túljusson az akut szakon. Erre az időszakra a lebontott, ezáltal könnyebben emészthető és gyorsabban felszívódó, ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsított, Peptisorb folyékony tápszer javasolt. Salakanyagmentes, így maradéktalanul felszívódik, továbbá nagymértékben kíméli az emésztőrendszert.A közepesen súlyos akut szak esetén, megemelt tápanyagtartalmának köszönhetően javasoljuk a Nutridrink és a Nutrison powder tápszerek fogyasztását. Ezen tápszerek kiemelt mennyiségben tartalmazzák azokat a vitaminokat (A, D, E, K és C) és ásványi anyagokat (Fe, Zn, Mg, Ca), melyekre a Crohn betegnek fokozottan szüksége van.Kolonoszkópia (vastagbél tükrözés) előkészítése esetén, a vizsgálatot megelőző napon a megemelt tápanyagtartalmának köszönhetően kiegészítő táplálékként is fogyasztható a Nutridrink. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok támogatják az immunrendszer működését és egyben étvágygerjesztő tulajdonsággal is bírnak. Napi 1-3 doboz elfogyasztása a diéta mellett már fedezi a teljes napi energia- és tápanyag-szükségletet.A Nutridrink és a Nutrison powder további előnye, hogy könnyen emészthetők, igen jó a felszívódási hatásfokuk, garantáltan nem tartalmaznak olyan alkotórészeket, melyek irritálnák a bélnyálkahártyát, de tartalmaznak olyan tápanyagokat (vitaminokat és ásványi anyagokat), melyek természetes módon elősegítik a gyógyulási folyamatot. Magas biológia értékű és könnyen emészthető, tejfehérjéből kivont, kazeint tartalmaznak, a szénhidrát tartalmuk pedig szintén könnyen emészthető maltodextrin. (A tej, ezzel szemben, szénhidrátként laktózt tartalmaz, melynek lebontása hasmenéses állapotokban átmenetileg károsodhat, ami annyit jelent, hogy a lebontatlan laktóz a vastagbélbe kerülve a hasmenést fokozhatja. Ezért nem javasoljuk a tej fogyasztását erős hasmenéses állapotokban.)Nyugalmi periódusban is javasoljuk a Nutridrink és a Nutrison powder hosszantartó fogyasztását. Különösen abban az esetben, ha a laktóz intolerancia igazolást nyert, vagyis a beteg nem tűri a tejcukrot. Erre lehet következtetni, ha tej fogyasztását követően rövid időn belül görcsös hasi fájdalom jelentkezik, melyet hasmenés követ. Ebben az esetben sokat segíthet a diéta betartásában a Nutridrink és a Nutrison powder, mivel gyakorlatilag tejcukormentesek, és a felhasználásukkal szinte minden ételféleség elkészíthető. Továbbá szintén javasoljuk a tápszerek hosszú távú fogyasztását, ha a testsúlya az elvárt alatt van vagy fizikai erőnlétét nem érzi kielégítőnek. Ezekben az esetekben nem elegendő 1-2 hétig fogyasztania a tápszert, minimum 1-2 hónapon keresztül 2-3 doboz Nutridrink vagy 1/2 doboz Nutrison powder szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez. Csak úgy tud nyugodtan pihenni és a gyógyulásra koncentrálni, ha mennyiségileg és minőségileg megfelelően táplálkozik. Ebben segítenek Önnek a tápszerek. A megfelelően táplálkozó ember szervezete ellenállóbb a betegségekkel szemben, illetve ha mégis megbetegszik, előbb túljut a kritikus időszakon.     Mintaétrend nyugalmi periódusban1.napReggeli           gépsonka, light margarin, zsemle, csipkebogyóteaTízórai             epres NutridrinkEbéd               salátaleves, diétás rakott burgonya (kolbász helyett virslivel készítve és tejföl helyett joghurttal leöntve)Uzsonna          banánVacsora           tükörtojás, light margarin, fehér kenyér, citromfű tea 2.napReggeli           Tenkes sajt, light margarin, burgonyás kenyér, cikória tartalmú gabonakávé, (Nutrison powderrel)Tízórai            sütőtökkrém, (lehet tejmentes sütőtök, bébiétel)Ebéd               őszibarackleves, (vaníliás Nutridrink-kel), diétás sonkástészta (gépsonkából és köményes sajttal megszórva)Uzsonna          natúr joghurt, kifliVacsora           sütőfóliában sütött csirkemell, burgonyahab (a megfőtt burgonyát áttörjük)3.napReggeli           kapros túrókrém, zsemle, körömvirágtea Tízórai             reszelt alma, babapiskóta Ebéd                diétás májgombócleves, tárkonyos tonhal, rizs Uzsonna          karamellás Nutridrink Vacsora           főtt baromfi virsli, burgonyás kenyér, gyümölcstea

Back To Top