A Laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) esetében hiányzik, vagy csökkent mennyiségben termelődik – a vékonybél hámsejtjeiben – a laktázbontó enzim, a béta galaktozidáz vagy laktáz.A tüneteket a lebontatlan tejcukor váltja ki: a tejfogyasztást követően hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik. A laktóz kiiktatása az étrendből: Kerülni kell a tej (tehéntej, juhtej, kecsketej), a tejkészítmények, a tejszín, a tejföl, a túró, a tejcsokoládé, a tejjel készült krémlevesek, müzlik, a tejjel készült sütőipari termékek, kalács stb. fogyasztását.A legtöbb „light” joghurt is laktózt tartalmaz; az erős, savas joghurtokban általában kevés a laktóz – a joghurtban lévő baktériumok a laktózt tejsavvá alakítják, tehát minél savasabb a termék, annál kevesebb laktózt tartalmaz.A sajtok általában annyira kevés laktóz tartalmaznak, hogy csak a nagyfokú intoleranciát mutatók kerüljék az összes sajtféleséget.Tartózkodni kell a fehérmártás, besamelmártas valamint minden tejjel készült desszert, pl. pudingok, rizsfelfújt, tejberizs, tejsodó; szinte minden házi készítésű sütemény, mert sütésükhöz általában tej kell; a tej helyett vajjal készülő édességek pl. kekszek, aprósütemények, édestészták rendszerint nem okoznak problémát, amint magában a vaj és a margarinok sem.Sok gyógyszer is tartalmaz laktózt (laktózpor segédanyagként), ezek esetében is vigyázni kell. Ma már rendelkezésre állnak olyan készítmények, melyek nem tartalmaznak tejcukrot. Ilyen pl.: a laktózmentes tej és a szójatej.Kis mennyiségben tartalmaz laktózt a tejfehérje-koncentrátum és a Sportrobi, amelyet hígítva vagy különböző turmixoknak elkészítve fogyaszthat a tejcukorra érzékeny beteg is.Nemcsak laktóz-szegénv tejkoncentrátummal rendelkezünk, hanem olyan enzim is beszerezhető a gyógyszertárakban (orvosi rendelvényre), mint a Lactase, amelyet közvetlenül a fogyasztás előtt vagy után kell szétrágni, ezzel pótolva a szervezetben hiányzó tejcukorbontó enzimet. A tej az enzimes kezelés után kissé édesebb lesz, mert a bontásból származó szőlőcukor édesítő ereje nagyobb, mint a tejcukoré.A Laktobacillus készítmények mérséklik a laktózintolerancia tüneteit.