A hasnyálmirigy-megbetegedésének különböző formái és sza¬kaszai vannak. A betegeknek hosszabb-rövidebb időre meg kell változtatnia életmódját.
- A súlyos hasnyálmirigy-gyulladást kórházban, szakintézet¬ben kell kezelni.
- Ha Ön hasnyálmirigyműtéten esett át vagy idült hasnyálmiri¬gy-betegségben szenved, otthon további kezelésre van szük¬sége. (A teendőket – legalább fél éves időtartamra – szakorvos¬sal beszélje meg!)
Életmódváltás
Élvezeti szerek elhagyása, illetve fogyasztásuk csökkentése
ALKOHOL: bármely eredetű hasnyálmirigy-betegség hosszú távú alkoholtilalommal jár. (Ez mindenféle szeszes ital el¬hagyását jelenti, beleértve a szeszt tartalmazó ételféleségeket, gyógyszerkészítményeket – pl. alkoholos gyógycseppek – is.)
DOHÁNYZÁS: szükséges a cigaretta, illetve egyéb dohánytermékek fogyasztásának csökkentése, majd teljes elhagyása.
KÁVÉ, KOFFEINT tartalmazó készítmények: csökkenteni kell a napi kávéadagot, javasolt a kávé – lehetőség szerint – teljes elhagyása. Az éhgyomorra fogyasztott kávé különösen káros hatású.
Étrend
A hasnyálmirigynek kettős feladata van:
- emésztőnedvek termelése
- hormonok termelése (vércukor-szint szabályozás)
A idült hasnyálmirigy–gyulladás következménye az emésztés károsodása. A kezelés alapja a betegre szabott megfelelő étrend.
A diéta általános elvei:
- Egyéni étrendjét az orvosi zárójelentés, ill. szakvélemény alapján dietetikussal (táplálkozási szakemberrel) beszélje meg! Segítségül 1-2 hétig vezessen étkezési naplót!
- Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a gyakran előforduló kísérőbetegségek (cukorbetegség, fekélybetegség stb.) miatt szükséges előírásokat is.
- Naponta többször étkezzék (5-6 alkalom), de egyszerre kisebb adagokat fogyasszon!
- A diéta energiatartalmát az Ön tápláltsági állapotának megfelelően, egyénileg kell meghatározni!
Tápláléka legyen
- alkoholmentes
- zsírszegény (10-50 g/nap)
- fűszerszegény (zöldfűszerek, kímélő fűszerek – pl. borsikafű, majoránna, kakukkfű, őrölt köménymag, rozmaring stb. – használhatók)
- dumarost-mentes tilos: káposzta, karfiol, karalábé, bab, borsó, lencse), a rosttartalom állapottól függően fokozatosan növelhető
- vitamindús (a szigorú étrendet vitaminkészítmények¬kel kell kiegészíteni, de csak az orvos tudtával).
Kerülje
- az erősen sós
- a nagyon savanyú
- nagyon édes,
- a túl meleg, túl hideg ételeket és italokat
Kis étkezések (reggeli, tízórai uzsonna):
- teák, hígított gyümölcslevek, préselt gyümölcslevek
- sovány , diétás felvágottak (sonkák, párizsifélék)
- sovány tejtermékek: túró, sajt (5-10g alkalmanként), kefir, joghurt, író (1-2 dl alkalmanként)
- cukormentes (és apró mag nélküli) lekvárok, mézpótló
- pirított zsemle, kenyér, pászka, háztartási keksz, puffasztott natúr rizs, zab-, búza-, árpapehely-készítmények kompótok, befőttek (apró mag és cukor nélkül)
Fő étkezések:
- levesek: sószegény zöldség-, csirke-, pulyka-, burgonyalevesek
- húsok: bőr nélküli baromfi, hal, házinyúl, galamb – sütve, főzve, párolva; diétás ragu
- burgonya: főtt, tört burgonya, vizes püré, diétás rakott burgonya
- rizs: főtt, petrezselymes, zöldséges rizs
- főzelékek: diétás rántással vagy habarással sűrített főzelékek, főzelékpürék, rakott főzelékek (burgonya, tök, patisszon, cukkini, sárgarépa, fehérrépa, pasztinák)
- befőtt, kompót (alma, őszibarack, cseresznye)
- sütemény: piskótafélék (piskótatekercs, almás piskóta
- pudingok: gyümölcslével elkészítve
- ital: víz, ásványvíz (szénsav nélkül), teák, préselt gyümölcslevek
Az étrend a laboratóriumi eredmények javulásával bővít¬hető – az egyéni bővítést beszélje meg az Önt gondozó szakorvossal, dietetikussal!
Hogyan készítsünk?
Elkészítési módok:
Főzés, párolás, gőzölés, elkészítés: alufóliában, átlátszó sütőfóliában, cserépedényben, tűzálló üvegedényben, műanyagbevonatú serpenyőben, roston.
Diétás rántás: a lisztet zsiradék nélkül megpirítjuk és hideg napraforgó olajt adunk hozzá, majd folyadékkal (víz, főzőlé) felengedjük.
Csirkebecsinált zöldséggel
20 dkg csirkehúst megmosunk, kockára vágunk. 20 dkg meg¬tisztított apró kockára vágott sárgarépával és fehérrépával e¬gyütt kevés vízben feltesszük főni,1-2 kávéskanál olajt adva hozza. Petrezselyemmel ízesítjük. Fedő alatt puhára pároljuk. Egy kávéskanálnyi lisztet 1-2 evőkanál vízzel összekeverünk és a zöldséges csirkére öntjük. 1-2 percig forraljuk. Tálalás előtt ízlés szerint zöldfűszerekkel és citromlével ízesíthetjük. Köret¬nek főtt rizst, főtt burgonyát adhatunk mellé.
Az étkezések kapcsán ne feledkezzék meg az enzimpótlásról! Az enzimpótló készítményeket étkezések közben vegye be! Ha a kapszulát nehezen nyeli le, nyissa fel a kapszulát, és a tartalmát pépes ételbe vagy folyadékba keverve – szétrágás nélkül még ugyanazon étkezés közben fogyassza el!
Acut pancreatitis (heveny hasnyálmirigy-gyulladás) vagy krónikus pancreatitis (krónikus hasnyálmirigy-gyulladás) akut fellángolása után a táplálékfelvételt a minimumra kell korlátozni.
1. fokozat: Legalább 24 órára le kell mondania az evésről. Utána édesített teát, kétszersültet, rizsből vagy zabpehelyből készült vizes nyáklevest fogyaszthat.
2. fokozat: Az étrendet most már nagyon kevés zsírt tartalmazó, vagy teljesen zsírmentes, fehérjetartalmú ételekből lehet összeállítani, mint pl. soványtúró, soványtej, tojáshab, nagyon zsírszegény, puha hús és nagyon zsírszegény hal. Az ételek elkészítési módja: főzés, párolás, gőzölés, alufóliás konyhatechnika.
3. fokozat: Most következnek a ballasztanyagokban gazdag ételek, mint fehérkenyér, pirítós, durva őrleményből készült szárított kenyér, burgonya, puha zöldségfélék (sárgarépa, spárgafejek, kelbimbó, hámozott és kimagozott paradicsom, feketegyökér, levelek és szár nélküli broccoli, stb.), kis mennyiségben.
4. fokozat: Az étrendet napi 10-50 g össz-zsiradéknak megfelelő zsírmennyiséggel lehet kiegészíteni. A betegek legjobban a vajat tűrik, de jók lehetnek a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarinkészítmények is.
5. fokozat: Mint fent említettük, most már szabadon válogathat a szervezete által elviselt ételek közül.
„Minden szabad, ami jólesik”, vagyis egy zsírszegény, kímélő diétáját.
Ajánlott | Nem ajánlott | |
HÚS, SZÁRNYAS, VAD | Borjú, sovány marhahús, bárány, tatár (nem nyersen! ), szív, máj, vese, velő, borjúmirigy, tyúk, fiatal kakas, pulyka, galamb, fácán, vadkacsa, nyúl, vadnyúl, őz, szarvas, vaddisznó. | Zsíros marha-; zsíros borjú-, sertés-, ürühús, erősen pácolt vagy keményre sült húsok, panírozott és zsírban kisütött hússzeletek, kövér baromfi {kacsa, liba), nyers vagy félig elkészített hús. |
FELVÁGOTTAK | Diétás virsli, sonka zsírszegély nélkül, sovány hidegsült, sovány pácolt marhahús, borjú-, szárnyas, vadhús-, halkocsonya. | Minden egyéb zsíros és erősen fűszerezett virsli és kolbászféleség, disznósajt, fasírozott, házikocsonya. |
LEVESEK, MÁRTÁSOK | Zsírtalan húsleves és zöldség-levesek, vékonyan rántott levesek, zsírszegény mártások, túró majonéz, túrós remuládmártás. | Zsíros húsleves, majonéz, vajas mártások (mint „sauce hollandaise”, „sauce béarnaise”) |
KENHETŐ ZSÍROK, OLAJOK | Vaj, többszörösen telítetlen zsír-savakat nagy arányban tartalmazó növényi margarinok és növényi olajok, napraforgó-, búzacsíra-, kukoricacsíra- és pórsáfrányolaj. | Disznózsír, faggyú, szalonna. |
HALAK, RÁKOK, KAGYLÓK | Foltos és közönséges tőkehal, vörössügér, tengeri lazac, lepény-hal, nyelvhal, pisztráng, csuka, compó, rákok, homár, halkocso-nya, friss tonhal. | Ponty, hering, angolna, makréla, óriás laposhal, rombuszhal, olajos szardínia. |
BURGONYA, KÖRETEK | Hámozott burgonya, sósvízben főtt burgonya, burgonyapüré, főtt burgonyából készült burgonya-gombóc, rizs, tésztafélék (metélt, spagetti, stb). | Pommes frites, majonézes burgonya-saláta, burgonyafánk, erősen meg-pirított sültburgonya. |
ZÖLDSÉGEK, SALÁTÁK | Zsenge sárgarépa, karalábé, spárga, karfiol, princessz bab, spenót, savanyúkáposzta, fiatal borsó, retek, cékla, zeller, hámozott paradicsom, főzelékként elkészített uborka, gombák tűrőképesség szerint, cikória, zsázsa, fejes-, madár- és endiviasaláta, gyümölcs, cukkíni, édeskömény, broccoli. | Nyers vagy zsírban pirított hagyma, hüvelyesek; durva káposztafélék (fehér- és vörös káposzta, kelkáposzta), különösen hagymával vagy zsíros hússal. |
TOJÁSÉTELEK | Lágy és bevert tojás, omlett, laza rántotta, levesek, mártások, édességek, öntetek berántásához használt tojás, tojássárgáját illetően ügyelve a tűrőképességre. | Keménytojós, szalonnás tükörtojás vagy rántotta. |
TEJ, TEJTERMÉKEK | Zsírszegény tej, sovány tej, író (összesen napi 1/2 1), savanyú tejtermékek, sovány joghurt, sovány túró és sajt 30% zsír-tartalomig (száraz súlyra), 10% zsírtartalmú tejföl, 5 és 7,5% zsírtartalmú sűrített tej. | Nagyon zsíros sajtok, erősen fűszerezett sajtféleségek. |
GABONA TERMÉKEK, KEMÉNYÍTŐ-TARTALMÚ ÉTELEK | Liszt, burgonyaliszt, zab- és búzapehely, rizs, dara, pudingpor, száraztészták, kukoricapehely. | |
KENYÉR, PÉKSÜTEMÉNY | Szikkadt fehérkenyér, kalács, pirítós, kétszersült, gabona-magvakból készült kenyér, kevert lisztből és teljes gabonából készült kenyér, Graham kenyér, kevert tészta, gyümölcsös kalács, mézeskalács, kekszek. | Friss kenyér, torták, leveles tészták, bő zsírban kisütött tésztafélék (fánk, berlini fánk). |
CUKOR, ÉDESSÉGEK, ÉDESÍTŐSZEREK | Háztartási cukor, gyümölcscukor, szőlőcukor, méz, zselé, lekvár, folyékony, por alakú és tablettás édesítőszerek. | Koncentrált édességek (bonbon, csokoládé, praliné). |
GYÜMŐLCS | Hámozott alma és körte, banán, narancs, mandarin, grapefruit, eper, málna, szeder, dinnye, kivi, őszi- és sárgabarack. A betegek a gyümölcsöket kompót formájában jobban tolerálják. | Éretlen gyümölcs, szilva, egres, ribizli, hámozatlan alma és körte. |
FŰSZEREK, FŰSZER- MÁRTÁSOK, IZÉSÍTŐ FÜVEK | Kömény, ánizs, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, babérlevél, boróka-bogyó, szegfű és feketebors, paradicsompüré, ketchup. Meg-felelő tűrőképesség esetén: curry és chilipor, fokhagyma-, hagyma, édesnemes paprikapor, konyhai fűfélék. | Csípős mustár, bors és rózsapaprika nagy mennyiségben, angol mártások, esszenciából készült ecet. |
ITALOK | Fekete tea, babkávé (tűrőképes-ségtől függően), gyümölcs- és zöldséglevek, tejturmixok, sovány tejjel vagy zsírszegény tejjel készült kakaó, gyógyteák, ásványvíz mesterséges szénsav-adalék nélkül. | A hasnyálmirigy megbetegedései esetén mindenfajta alkohol fogyasztása tilos! Erős babkávé, szénsavas italok. |